Doar un sport … (discurs L7 Toastmasters)

Postat in Fotbal, Toastmasters de Calin si a generat 4 Reactii
15
01/12

Vă place sportul? (Multe mâini ridicate sus) Vă place să vă uitaţi la sport sau să îl practicaţi? (… avem deja mai puţine mâini ridicate). Mă bucur să ştiu că sunt printre noi aşa de mulţi pasionaţi de sport, asta însemnă că ce urmeză e posibil să vă intereseze. Să vă intereseze de ce vrea lumea să facă sau să privească sportul.

Încă din antichitate era o vorbă: Men sana in corpore sano”. Nu cred că are rost să dezbat prea mult aceste cuvinte mult prea cunoscute vouă ci vreau doar să vă spun că pornind de la acest adevăr, minte mea poate doar să creadă că, încă din vremuri legendare, oamenilor le-a fost foarte clar că a face sport e vital pentru a avea o viaţă sănătoasă.

Şi mie imi place sportul, mai ales unul dintre ele pentru care am o adevărata pasiune. Cine mă cunoaşte măcar puţin, ştie despre ce e vorba. Se zice că e cel mai popular de pe planeta noastră, i se mai zice şi „sportul rege” …… da, aţi ghicit, e vorba de FOTBAL.

Cât priveşte dilema „Fotbalul este sau nu cel mai iubit dintre sporturi?” pot să vă spun doar atât: peste 280 mil. de oameni sunt implicaţi direct în acest fenomen; jucători, antrenori, profesionişti sau amatori, oficiali, arbitri şi alţii.

 280 mil → 4% din populaţia globului

(s-ar umple 1/3 din suprafaţa Europei doar cu fotbalişti!)

 Daca asta e puţin sau mult, vă las pe voi să stabiliţi. Pentru mine e unul dintre motivele pentru care am ales să vorbesc despre acest subiect.

Cine credeţi că a inventat acest sport? O persoană din sală ştie! Felicitări Mihai Zilahi! Da, e vorba de China! Deşi mulţi au impresia că englezii sunt cei care au pornit acest sport, vreau să vă anunţ pe această cale că nu e deloc adevărat! Da, în Anglia a fost recunoscut oficial de către FA (The Football Association) pentru prima oară un meci de fotbal, în 1863, însă acest sport a fost inventat cu mulţi mulţi ani în urmă. Mai exact, fotbalul este descendentul unui joc practicat de chinezi încă din anul 200 î.e.n.! La acea vreme chinezi ieşeau la un CUJU”. Oare ce ar zice prietenii mei dacă i-aş chema intro zi la un CUJU!? 😀

În decursul anilor, fotbalul a suferit câteva modificari ale regulilor sale, însă este in proporţie majoritară acelaşi cu cel jucat in Anglia acum aproximativ 150 de ani. Ce s-a modificat însă, este popularitatea acestui sport. Popularitatea lui a crescut deceniu după deceniu, an după an, lună după lună şi zi de zi, creştere care se manifestă şi astăzi. Aşa cum spuneam şi mai devreme, peste 4% din populaţia globului e implicată activ, amatori sau profesionişti, toţi sunt pasionaţi de mirajul „jocului cu balonul rotund”.

Din categoria “Ştiaţi că…..”, vreau să vă ofer nişte cifre:

  1. În prezent există peste 38 de mil. de fotbalişti profesionişti. aproape de două ori populaţia României! Imaginaţi-vă că ajungeţi întro ţară, Fotbalania (= 2 x România), unde fiecare om, dar absolut fiecare om, este fotbalist profesionist! Părere personală: cred că ar avea un guvern şi o conducere mai bună decât are România in prezent 😛

  2. Din totalul acestor jucatori, 90% îl reprezintă barbaţii iar restul de 10% sunt de fapt femei – fotbalul feminin. E jucat de femei dar … tot un fotbal este, nu? ;). Interesant aici e faptul că din 2006 până în prezent procentul de fotbaliste profesioniste înregistrate oficial a crescut cu aprox. 55%! Şi mai zic unii că femeile nu se uită la fotbal …….

  3. In America de Nord, Centrală şi de Sud, precum şi în Europa, procentul de 4% de care vă tot aminteam este de fapt mult mai mare: peste 7% din persoanele care locuiesc în aceste regiuni practică fotbalul. În Costa Rica însa se bate acest record cu mult: 27% din costaricani joacă fotbal! 1/3 din populaţie joacă fotbal! Wow!

  4. O ultimă statistică: din totalul de aproximativ 250 de ţări cunoscute pe glob, 208 au asociaţii sau cel puţin cateva cluburi recunoscute oficial şi inregistrate la forurile care coordoneaza acest fenomen sportiv.

Acestea sunt doar câteva date relevante despre acest fenomen planetar. Nu vreau să vă convertesc la fotbal – oricum ştiu că vă place – cifrele vorbesc de la sine :D. Vreau să vă spun doar că eu iubesc fotbalul de când ma ştiu! Mi-a plăcut fotbalul din totdeauna. Mi-a plăcut fotbalul şi atunci cand eram în primi ani de şcoală, şi după ce jucam câteva ore fotbal în faţa blocului, mă mai plimbam vreo 15 min. ca să nu mă duc sus în casă tot roşu şi transpirat. Nu de alta dar nu vroiam să am parte de o nouă tură de „preziceri” din partea mamei mele, despre viitoare răceli/gripe/pneumonii, anunţate cu un fast asemănător multelor sfârşituri de lume din ultimii ani dar cu acelaşi rezultat: lumea încă exista! (cel putin pană termin eu acest discurs! :D)

Mi-a plăcut fotbalul şi în urma cu vreo 2 ani când am reuşit să îmi fac timp (ce onoare pt EL, Fotbalul, să mă ofer eu sa joc din nou! :P) după o lunga perioada de „inactivitate fotablistică” (lucru, facultă, nu am timp etc – ştiţi si voi cum putem găsi scuze la orice dacă vrem). (NU) Mi-a plăcut că dupa nici 5 min. de tentative şi simulat fotbal, am observat că puterea scumpelor shaorme şi pleşkaviţe, bine intreţinute de mine atât de mult timp prin ne-sport, era mult mai mare decât dorinţa mea de a reîncepe să joc ……. Mi-a plăcut defapt click-ul făcut atunci în mintea mea şi trezirea la Realitate (ce “coincidenţă”: din nou, după mult timp, mă convinseseră să vin la fotbal colegii de la ……. Realitatea TV Timişoara! Le mulţumesc pe această cale)

Îmi place fotbalul şi acum, când orice aş face în timpul zilei, oricât de obositoare sau nu a fost acea zi, că sunt vesel sau trist, în formă sau obosit – dacă e marţi sau joi: E FOTBAL! Pe de-o parte gândul că “fotbalim diseară” mă face să fiu mai fresh, mai în formă şi cu chef şi spor de muncă sau orice aş avea de făcut. Pe de altă parte, când ajung la fotbal, cu toate că e ora 10 sau 11 seara, sunt fresh şi cu un chef nebun să jucăm din nou. Cred că e singurul lucru pe care l-aş face la orice oră, fără enşpe mii de pregătiri! E singurul motiv pentru care aş accepta să mă sune cineva şi după ora 12 noaptea. Acum e oficial! ştiţi că puteţi să mă sunaţi la orice oră dacă vreţi să mă chemaţi la fotbal.

Cum spuneam , nu vreau să vă convertesc, vreau doar să vă urez şi să cred că aveţi sau veţi găsi un sport care să vă ofere măcar o parte din ce îmi oferă mie FOTBALUL!

Vă mulţumesc si vă aştept după la un fotbal!

Informaţii găsite cu ajutorul:

Exista 4 Reactii »

J Mihai in January 15, 2012
Comentariu

Ramane stabilit deci, da? Pana in 2013 minim un teren de fotbal + echipa de juniori. Sa ne apelam ca de la Nea’ Gigi la Nea’ GigiCalin in January 15, 2012
Comentariu

bine Nea’ Jepi! Asa se ne-ajute fotbalul!COROIESCU CRISTIAN CORNEL in July 28, 2012
Comentariu

Salut,felicitari sincere pentru ca inca mai exista oameni patimasi in ale sportului ”’REGE”’.
Eu,personal am o vorba despre FOTBAL care consta in aceea de a juca pentru ”’sanatate,distractie dar si pentru a te intrecere cu adversarii tai in litera si spiritul FAIR-PLAYULUI,insa tin sa precizez clar si raspicat:IN FINALA DOAR CAMPIONII SE INTALNESC!!!”’.Calin in July 28, 2012
Comentariu

Mersi Cristian, asa spun si eu: sa jucam ca sa ne simtim bine, sa fim mai sanatosi si sa ne si intrecem cu altii – important fair-play-ul aiciRSS feed pentru comentariile acestui articol. TrackBack URL

Lasa un comentariu

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

 

Cam despre ce scriu…

Vezi cand am postat

September 2018
M T W T F S S
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
© 2009-2011 Toate drepturile rezervate Calin Pascu.ro
Continutul acestui blog are doar scop informativ si poate avea forma de pamflet.